Dödliga data

Omslag till boken Dödliga data med en bild av ben som går över en gata.

I boken Dödliga Data – Berättelser från en riskabelt Sverige berättas det om hur en person placerar ett enkelt litet datavirus i Riksförsäkringsverkets datorer. Alla människor berörs – två miljoner pensionärer, drygt en och en halv miljon barnfamiljer och sex och en halv miljoner sjukförsäkrade. Regeringen tvingas införa katastrof– och krigsrutiner i landet.

Det är innehållet i en av bokens noveller. De ger exempel på vad som kan hända, eller vad som redan hänt, i ett genomdatoriserat samhälle. Ett samhälle där ingen tagit ansvar för datoriseringens konsekvenser. Ansvaret är överlämnat till en multinationell datorindustri, som inte behöver tänka på några demokratiska principer.

Debattboken Dödliga Data kom ut år 1991.

”Här sitter jag i min lugna vrå och tror att det mesta är någorlunda gott och så kommer Håkan Borgströms bok ”Dödliga data” under ögonen och rubbar mina cirklar. Men det var ett nyttigt uppvaknande. … Borgström skriver lättläst, överskådligt, begripligt och medryckande. Bokens innehåll och budskap angår oss alla. Läs den!”
SSR-tidningen

”Borgströms stora förtjänst är att han låter sin litterära ådra bidraga till viktig folkupplysning. Vem vet om han inte snart tar plats på den samhällskritiska scenen för gott. Hälsosamt i så fall, som motvikt till Jan Guillous agentromaner. … Berättelserna sätter fart på läsarens egna dagdrömmar!”
Datateknik

Var hittar jag boken?
Boken kan vara slut i bokhandeln, men du kan antingen beställa den av mig, söka efter den på antikvariatbokbörsen eller låna den på bibliotek