Energins Mysterier

Omslag till energins mysterier med ifyllda bokstäver, bland annat eld.

Kan vi få el från blixtar och elektriska ålar? Går det att steka ägg på en sten i öknen? Kan potatis ladda mobiltelefonen?

Den tredje ”Mysterie-boken” handlar om energi i många olika former. På samma lekfulla sätt som Kroppens Mysterier och Naturens Mysterier ges förklaringar och svar på nyfikna frågor.

Boken är aktuell och förklarar såväl vad kärnkraft är och innebär som varför vi får tsunamivågor – och den energi som vi kan få från vågkraft. Men också hur beroende vi är av el och olja.

Energins mysterier är den sjätte barnboken. Och precis som med föregångarna talas inte om tunga och krångliga saker, som oljans beståndsdelar, mer om hur dess ursprung i form av dinosaurier och växtdelar. För att beskriva olika sorters gaser skildras allt från pruttar till jäsande degar.

Hela boken är uppbyggd kring spännande frågor kring blixtar, vågkraft, batterier och kroppens egen kraft.

Kapitlen i boken är:

Kan vi dansa fram ljus? 
Tankar vi dinosaurieblod i bilen? 
Går det att steka ägg på en ökensten? 
Kan vi elda med pruttar? 
Kan vi härma solen? 
Kan potatis ladda mobilen? 
Varför brinner trä? 
Kan ett flöte ge oss energi? 
Går det att få el från en elektrisk ål?

Varje kapitel har också både en nördruta för dig som vill veta mer, och en ”visste du att” ruta med korta roliga fakta.

I slutet av boken finns också en Frågelåda med nio kuliga frågor med ännu fler kuliga svar! Testa kompisen, eller varför inte dina syskon och föräldrar!

Besök gärna boken egen webbplats med bland annat bilder och frågor-svar!

Var hittar jag boken?
Boken kan vara slut i bokhandeln, men du kan antingen köpa den via Borgströms Förlag, söka efter den på antikvariatbokbörsen  eller låna den på bibliotek.