På riktigt – sakprosa i skolan

Bli en härmapa – ta efter naturens smarta uppfinningar!

Boken, Härma naturen! Uppfinningar från evolution, visar hur vi kan efterlikna naturens fantastiska uppfinningar. På så sätt kan vi minska vår klimatbelastning. Boken passar alla nyfikna barn mellan 9 och 109 år. Det är ingen lärobok men ämnet evolution knyter fint an till Lgr22 och lockar till läsning genom fantasifulla foton!  Runt dessa fotografier diskuterar jag ämnet med eleverna.

Bild av ett tåg med en fågel i tågets front.

– Tänk dig att vi kan bygga hus som termiter, skapa betong från korallers sätt att leva eller driva båtar utifrån hur fiskar simmar! Den smarta naturen har under 3,8 miljarder år av utveckling skapat massor av fiffiga lösningar som vi kan härma och använda. I boken har jag samlat mängder med sådana exempel. Vi behöver alla bli härmapor, säger författaren och vetenskapsjournalisten Håkan Borgström. 

Vad är evolution? Varför är det viktigt att vi tittar och lär av utvecklingen? Vilka vinster kan göras? Vad betyder detta för klimatet, biologisk mångfald och vårt sätt att leva?

Från forskningsområdet, som kallas för biomimik, kommer nya idéer i allt snabbare takt. Många av dessa konkreta exempel diskuterar jag med eleverna tillsammans med effektfulla bilder. Ett axplock:

  • Snabbare och tystare snabbtåg med en front från en dykande fågel.
  • Hus byggda som termiters stackar minskar energiförbrukning.
  • Hajskinn som färg på båtar för snabbare färd och minskad energiförbrukning.
  • Nya mediciner utifrån hur djur använder växter. 
  • Flaskor och behållare med en yta från köttätande växter som gör att allt rinner ut – även ketchup!
  • Tyger utan färg får sin färgnyans på samma sätt som en fjäril.
Omslaget till boken Härma Naturen som bland annat visar ett tåg vars front är ett fågelhuvud.

Provläs boken hos smakprov!

Om mig

Jag har arbetat som vetenskapsjournalist under många år och är just nu anställd på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Jag har skrivit ett 15-tal böcker inom olika genrer, framför allt populärvetenskapliga böcker för barn, men även fack- och debattböcker samt en spänningsroman. 

Som författare och journalist är jag nyfiken av mig. Jag vill veta hur saker och ting funkar. Om det är krångligt vill jag bena ut allt för att verkligen förstå. Jag ville därför dyka in i ämnet och veta mer.