Miljöns Mysterier

Omslag till boken Miljöns mysterier med boksstäver som är ifyllda med fotografier av bl a jordklotet.

Vart åker bajset när vi spolar? Kan en teve bli solglasögon? Varför blommar det i havet?

Miljöns mysterier är den fjärde boken i serien efter Energins Mysterier, Naturens Mysterier och Kroppens Mysterier. Den tar upp miljö- och klimatfrågor på samma lekfulla sätt som de tidigare böckerna. Här ges förklaringar och svar på nyfikna frågor för barn mellan 8 och 14 år. Och vuxna.

Boken förklarar vad såväl klimatförändringar och övergödning är som möjliga alternativ till fossilt bränsle. Allt på ett vardagsnära sätt: Blir det verkligen nya konservburkar av kaviartuben? Varför är det dumt att slänga mat? Ska kastrullen ha lock?

Precis som med föregångarna talas inte om tunga och krångliga saker. Istället tar boken upp vad som behöver göras. Som att det hjälper att cykla till skolan, varför det är bättre att diska i maskin och att laga trasiga saker. Och varför det går åt 10 000 liter vatten att tillverka ett par jeans. Boken tar även upp fördelen med att blommor kan prata, att det finns godisklubbor med maskar inuti och varför man inte ska gå på brunnslock med bokstaven A på.

I boken får nio stycken kapitelfrågor om miljöfrågor massor med svar. Varje kapitel har också både en nördruta för dig som vill veta mer, och en “visste du att” ruta med korta roliga fakta.

Kapitelfrågorna är
Kan vi styra vädret?
Vart åker bajset när vi spolar?
Ska vi äta spindlar och myror?
Hur kan hus värmas av våra kroppar?
Hur lång sladd behövs till en elbil?
Hur kan en teve bli solglasögon?
Vart rinner allt vatten?
Varför blommar det i havet?
Kan blommor prata?

Se även bokens webbplats

Var hittar jag boken?
Den utkom i september 2011 på eget förlag. Du kan stödja en fortsatt utgivning genom att köpa boken direkt från förlaget: Borgströms Förlag. Boken kan även köpas i bokhandeln  eller beställas via bokus  eller adlibris . Den går förstås också att låna på bibliotek.