Boken Mat – vad är det? innehåller fakta och funderingar om vår förändrade matkultur, om genteknik, hormoner, tillsatser och den multinationella livsmedelsindustrin. Men också om våra möjligheter att själva påverka mathanteringen. Boken kom ut år 2001.
Baksidestexten:
När vi slår upp morgontidningen vid frukostbordet ser vi bilder av lidande djur. Medan middagspastan kokar hör vi radion meddela att EU tvingar Sverige att tillåta tidigare förbjudna bekämpningsmedel. Och precis när vi börjat vänja oss vid att gå långa omvägar runt de galna korna i köttdisken utbryter mul- och klövsjukan.
Vad är det egentligen som händer med maten?
”Vi jagar inte bara nya goda recept, utan oroar oss för dåliga eller rent av farliga livsmedelsprodukter, fet mat som ger oss övervikt och ingredienser som kan ge oss cancer. Vi känner medlidande med djur som måste slaktas för vår tungas skull, men lugnas något om det står ’svenskt kött’ på kyldiskens förpackning. Om detta, och en del annat handlar en nyutkommen bok.”
Svenska Dagbladet
Var hittar jag boken?
Boken kan vara slut i bokhandeln, men du kan söka efter den på antikvariat, bokbörsen eller låna den på bibliotek.